Putujemo uz recepte - Project 72 & Srđan Turukalo - HLEB


0.5kg brašna sa puno glutena, 375ml vode, 2 kašikice soli, kašikica svežeg kvasca, sjediniti, folija preko & ostaviti 16h. Izmrviti međju prstima svež kvasac i pomešati sa brašnom, dodati vodu. Smesa stoji na sobnoj temperaturu. Tucana ili metalna šerpa Napraviti mali krstoliki rez na testu. Posle toga smesu sručiti na dasku na kojoj ste prethodno stavili brašno, ostaviti pola sata, dotle se greje rerna sa šerpom unutra. Ugrejati šerpu na max, sa daske pažljivo sručiti hleb u šerpu bez uljenja i ostaviti da se peče pola sata, poklopljeno, otklopiti za 30min. Kad se pečen hleb izvadi iz šerpe , zaviti ga u krpu i ostaviti 15 min. Posle ga odmotati i ostavi još 15min. Veličina prečnika šerpe oko 24cm.