Putujemo uz recepte - gastropab Endorfin- Sočivo sa grilovanim prazilukom


Za pripremu vam je potrebno:
Praziluk 80gr
Šargarepa 20gr
Beli luk 1mali čenj
Blitva 20gr
Ajvar 1kašika
Sočivo 100gr
Mileram 1kašika
Aleva paprika 1/2 kasicice
Limun
Vlašac
Aceto balsamico
Maslinovo ulje
So
Biber
Na maslinovom ulju propržite iseckanih 20gr praziluka (zeleni deo), šargarepu, beli luk. Dodajte sočivo, ajvar i alevu papriku i prodinstajte i to jako kratko i nalijte vodom (jedno dva prsta iznad sočiva). Krčkajte na umerenoj vatri dok se sočivo ne skuva lepo i dok ne ispari veći deo vode. Po potrebi dodajte vodu ako zafali za kuvanje. Pred sam kraj dodajte iseckanu blitvu i provrtite je jako kratko, samo da omeksa. U medjuvremenu, dok se sočivo kuva, ostatak praziluka isecite na dve polovine po dužini i u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju grilujte ga sa obe strane da dobije lepu boju i da omekša. Pred kraj samo zalijte praziluk sa malo aceta, da dobijete laganu karamelizaciju. U mileram umesajte malo limunovog soka i vlašac koji ste prethodno ubrali iz vaše saksije. Servirajte sočivo na tanjir, praziluk stavite preko i lagano spustite kašiku aromatizovanog milerama.
Preporuka za konzumiranje uz naš Disco & Mandarinu.