Pivolada


1. Da si Kabinet pivo, koje bi bio i zašto?

You happy, me happy – prvo zbog naziva a onda zbog niza detalja koje čine ovo pivo jedinstvenim

2. Koji ti je najdraži pivski stil i zašto?

American IPA, možda zato što je to prvo kraft pivo koje sam probao

3. Kako je nastala ideja o Pivoladi?

Sve je krenulo sa „thinkig out of box“ i razbijanjem predrasuda o upotrebi piva samo za slana jela. Eksperimentisanje sa teksturom, ukusima i odnosu namirnica trajalo je godinu dana, sve dok nismo dobili željeni proizvod.

4. Koja je tvoja omiljena Pivolada?

Brkaa – Možda najprostija Pivolada što se kombinacije ukusa tiče, ali nekako mi se ta kora narandže u sastavu savršeno uklapa sa aromama samog American Pale Ale-a

5. Kako bi poslužio Pivoladu?

Po meni bi Pivolada trebala da bude „mistični“ deo jela koji treba da veže ostale komponente na tanjiru u savršenu harmoniju.

6. Koliko je i u čemu „kuvanje“ piva srodno kulinarstvu?

Pivo je prvenstveno, u nekoj dalekoj prošlosti, služilo kao prehrambeni proizvod i tek kasnije se razvilo u napitak. Današnjim načinom kuvanja piva, kraft pivari pomeraju granice imanipulišu aromama isto kao i kuvari modernog doba.

7. Koliko često u kuhinji eksperimentišeš sa pivom (ili gradivnim elementima piva) i u kojim jelima se najbolje pokazalo?

Istojiski gledano, pivo je uglavnom korišteno kao pac za odležavanje i spremanje mesa, kuvanje različitih čorbi. Tek u poslednjih 100 godina počinje da se radi sa nus proizvodima od pivske industrije, pivski kvasac – Vegamite i Megamite, pivski slad za spremanje peciva i hleba. Ja lično najviše voli da pravim tečne gelove od piva.

8. Koliko je uparivanje piva i hrane slobodno i stvar ličnog ukusa, a u kojoj meri ipak podleže nekim pravilima?

Kao i sa uparivanjem vina i hrane, postoje određene smernice a ne pravila, jer je ipak stvar ukusa lična stvar i neće svakome odgovarati neki načini uparivanja..

9. Raduje li te procvat kraft kulture kod nas? Zbog čega?

Razvoj kraft pivarstva kod nas (i u svetu) prilično utiče i na restoransku scenu. Krenulo je da se radi sa uparivanjima piva i hrane, da se služe lokalna piva tako da sve to utiče na gastronomski identitet jednog regiona. Sa većom ponudom različitih piva kuvari imaju više polaznih tačaka za kreiranje jelovnika.

10. Da li je u planu neki novi slasni pivski spoj?

Pivolada je bila neka polazna tačka, iz koje su počele da se granaju druge ideje o upotrebi piva i pivskih elemenata u kuhinji. Svakim eksperimentom otvaraju nam se novi načini primene i upotrebe pa se trudimo da ih sve dobro upoznamo i da im onda nađemo određenu primenu.