NEIPA & Stone Brewing Berlin


NEIPA jeste IPA

U proteklih par godina, domaća pivska publika prešla je dug put prilagođavanja novim pivskim trendovima. Nakon prvobitnog „neću to gorko sa limunom, daj mi neko obično“ , vremenom smo počeli da razumevamo i cenimo kvalitetna piva, i naučili da gorko i citrusno u pravom zanatskom pivarstvu znači pivo koje obiluje raznim sortama hmelja, najvažnijeg i najskupljeg aromatičnog pivskog začina, čije se upotrebe velika pivska industrija plaši.

Tako je IPA (India Pale Ale) postao trend u pravom smislu te reči. Imajući u vidu neverovatnu slobodu eksperimenta, pivski alhemičari nisu dozvolili zasićenje stilom, jer kraft ne podrazumeva bezukus i dosadu, pa je i stil IPA ubrzano varirao i granao se u podstilovima.

New England/Vermont je stil čija je geolokacija nastanka određena imenom (te i najpoznatija NEIPA piva dolaze iz Vermonta). Odlikuje se ne toliko intenzivnom gorčinom, koliko mekim, tropskim, superosvežavajućim osećajem. Kuva se u manjim serijama jer je najlepši kao mlad ale i glavne vizuelne karakteristike su mu boja i zamućenost.

Tako se i u našem kabinetu čuda u leto 2017. rodila neimenovana NEIPA koja je odmah osvojila simpatije i postala sinonim za letnje osveženje. Dobila je nadimak Juicy i svojom popularnošću nas navela da je „ozvaničimo“, flaširamo i damo joj adekvatno ime.

To je priča o Disku. Ova „euforija u flaši“ je potpuno redefinisala poimanje IPA stila. Za kratko vreme je zaludela čak i one normalce sa početka ove priče svojom neodoljivom infuzijom tropskih sokova. Inspirisala nas je da odemo korak dalje i napravimo čitavu NEIPA seriju. Disku se, na podijumu, ubrzo pridružila Harakoa (maorski: veseo, srećan).

Harakoa nam je približila Novi Zeland, jer u sebi nosi popularne voćkaste hmeljeve odatle, koji su je učinili još mirisnijom i primamljivijom. Harakoa je sveže voće kakvo još nismo okusili i jutro koje miriše na sveže pokošenu travu.

Međutim, pošto je svaka igra umetnost za sebe, a umetnost ne voli stroga pravila i dosadne granice, sloboda kao glavna karakteristika pivarstva nas je pokrenula da u flašici od 0,33l spojimo gorčinu, jačinu alkohola, aromatičnost i egzotičnost najtraženijeg australijskog hmelja. Tako smo dobili Koakoa, bombu ukusa, prvo domaće Double New Ingland IPA pivo. 8% alkohola je savršeno pokriveno notama ananasa (dominantnih zahvaljujući suvom hmeljenju Galaxy hmeljem) u kojoj je upotrebljen i vrhunski White Labs tečni kvasac. Pomutila je um svakome je ko je probao i hipnotisala nas, kako ukusom, tako i cikličnim šarenim dizajnom, poput svoje novozelandske starije sestre.

Seriju smo zaokružili četvrtom varijacijom u nizu, opet stilski sličnim, ali potpuno posebnim pivom na ovim prostorima. Loco About Coco je Black NEIPA u koju smo dodali 25kg kokosa po kuvanju. Šta jasnije govori egzotika od kokosove palme? Iako je crno kao noć, ovo pivo je podjednako prija danju i noću. Ima moć da nas već prvim gutljajem teleportuje na peščanu plažu, da zaustavi kišu, da rastrese stres. Zaljubilo je sve koji su ga probali kako kod nas, tako i u u gostima kod pivare Stone, na Berlin Beer Weeku. NEIPA magija u četiri varijacije.